Docent Beeldende Kunst en Vormgeving (deeltijd)

We offer this programme in Dutch language only

Docent beeldende kunst en vormgeving deeltijd en verkorte deeltijd

Word jij de nieuwe kunstdocent die kunst, educatie, vormgeving en maatschappelijke vraagtukken verbindt? Wil jij de toekomstige artist-educator zijn die mensen jong en oud bereikt en prikkelt met kunst? Volg dan de opleiding tot docent Beeldende Kunst en Vormgeving aan de Willem de Kooning Academie. Je leert hoe je kunst toegankelijk maakt voor iedereen. Je steekt je handen uit je mouwen en leert de wereld kritisch te bevragen. Je leert je te positioneren in een interdisciplinaire, lerende gemeenschap. Je pedagogische kennis en vaardigheden als maker leer je in te zetten voor alle denkbare doelgroepen in diverse kunsteducatieve omgevingen.

Als opleiding hebben wij prioriteiten gesteld die de basis vormen voor ons onderwijs en waarmee wij ons profileren ten opzichte van andere opleidingen DBKV elders.

Na afronding van de opleiding ben je bevoegd om als Docent beeldende kunst en vormgeving op zowel 2e als 1e graads niveau les te geven. Je kunt in vaste dienst werken binnen het primair onderwijs, het voortgezet onderwijs en het vervolgonderwijs zoals MBO of HBO. Daarnaast kan je als kunsteducatie specialist aan de slag bij een culturele instelling. Natuurlijk kan je ook op projectbasis kunstlessen ontwikkelen en uitvoeren. Eenmaal afgestudeerd aan de bachelor opleiding kun je ook verder studeren in een masteropleiding, bijvoorbeeld de Master Education in Arts aan de Piet Zwart Institute van de WdKA.

Collegegeld

Wanneer je een bachelor in de kunst of vormgeving hebt afgerond, maar nog niet in bezit bent van een onderwijsbevoegdheid, dan betaal je het reguliere, wettelijke collegegeld. DUO biedt een tegemoetkoming voor toekomstig leraren aan waar je eventueel voor in aanmerking kunt komen. Bekijk meer informatie over het collegegeld.

Lessen van de Deeltijdopleiding vinden plaats op de dinsdag van 18:00 tot 21:00u, en op de vrijdag van 09:00 tot 17:00u. Daarnaast loop je stage, deze dagen bepaal je zelf in samenspraak met het stagebedrijf.

 

Twee of vier-jarig traject

De deeltijdopleiding Beeldende Kunst en Vormgeving aan de Willem de Kooning Academie wordt aangeboden als vier jarig traject en als een verkort deeltijd traject voor de duur van twee jaar. Voor de verkorte deeltijd dien in je in bezit te zijn van een afgeronde Bachelor in de Kunst of Vormgeving aan een erkende Kunstacademie.

  • Vierjarig deeltijd traject

De eerste twee jaar van je studie staan vooral in het teken van de ontwikkeling van je beeldende en artistieke kwaliteiten. Je maakt kennis met vele vaardigheden, leert je uit te drukken in diverse media en werkt aan een eigen beeldtaal. Naast de beeldende lessen krijg je in de eerste twee jaar van de opleiding Kunsttheorie. Deze lessen richten zich op je latere beroepspraktijk en voeden je als beeldenmaker en beschouwer.

Vanaf het derde jaar van de opleiding ontwikkel je educatief (digitaal) materiaal, onderzoek je het werkgebied binnen en buiten Nederland, loop je stage, en ontwikkel je projecten voor onder andere binnen- en buitenschoolse educatie en media- en kunstonderwijs. Daarnaast verwerf je didactische en onderwijskundige capaciteiten en theoretische inzichten en loop je stage. Kijk voor een uitgebreidere beschrijving onder de button Experience 4 years at WdKA > explore op deze pagina.

  • Verkorte deeltijd (tweejarig traject)

Tijdens jouw studie, ontwikkel je jouw didactische en onderwijskundige kwaliteiten en ga je je artistieke kwaliteiten verbinden aan educatie. Met het volgen van diverse projecten ontwikkel je je als ontwikkelaar van educatief materiaal en doe je onderzoek naar de praktijk van binnen- en buitenschoolse educatie. Stages maken onderdeel uit van de opleiding.

Het programma van de verkorte deeltijd loopt gelijk met de laatste twee jaar van het vier jarige deeltijdtraject.

DBKV deeltijd en verkorte deeltijd programma, PDF document

 

Toelating

Voor het Vierjarige en het Tweejarige Deeltijd traject gelden verschillende toelatingsprocedures. Vind hier meer informatie over de toelating.

Kies bij Apply at WdKA voor de opleiding Docent Beeldende Kunst en Vormgeving (Deeltijd). Kies vervolgens bij Opleidingsfase voor 1e jaar wanneer je toelating wilt doen voor het Vierjarige Traject of voor de verkorte deeltijd.
Data en tijdstippen voor de toelating van het Vierjarige Traject worden voorgesteld in het menu wanneer je je aanmeldt in het systeem.

Voor informatie over toelatingseisen, de toelatingen zelf en of over de inhoud van de opleiding, kun je rechtstreeks contact zoeken met de afdeling Docent Beeldende kunst en Vormgeving van de WdKA. Contactpersoon van de afdeling DBKV Paul Pos is te bereiken via e-mail: P.T.Pos@hr.nl

 

Open Dagen & Avond

Ontmoet onze studenten en docenten en ontdek of jij de nieuwe kunstdocent wordt die kunst, onderwijs, design en maatschappelijke vraagstukken met elkaar verbindt. Onze Open Dagen starten in het najaar van 2024.

Want to study at Willem de Kooning Academy?

Apply now

Experience 4 years at WdKA

Explore
Student Work

Een interview met: DBKV student Iris Hoftijzer

Read the story
Student Work

Een interview met: DBKV student Eliska van der Meulen

Read the story
Docent Beeldende Kunst en Vormgeving (deeltijd)

Strange Birds' Guide

Lisanne Janssen & Josine Slemmer
Show work