Toelatingsvragen | FAQ

Hoe meld ik me aan bij WdKA? 

Je start je aanmelding door een verzoek tot inschrijving te doen via Studielink (www.studielink.nl). Als je je aanmeldt in Studielink, selecteer dan 'Hogeschool Rotterdam' of 'Rotterdam University of Applied Sciences’ om je aanmeldingsverzoek voor Willem de Kooning Academie (WDKA) in te dienen. De Willem de Kooning Academie is onderdeel van Hogeschool Rotterdam, vandaar de selectie. Daarna ontvang je binnen vijf werkdagen per e-mail een studentnummer. 

Met dit studentnummer vul je het online WdKA-aanvraagformulier in bij WdKA (link). Nadat deze aanvraag is goedgekeurd, kun je beginnen met het toelatingsexamen. Je ontvangt dan meer informatie via email, let voor de zekerheid ook even op je junkmail. 

Let op: de aanmeldingsaanvraag is pas definitief als je je op beide platforms registreert/aanmeldt; Studielink en het WDKA online formulier. 


Wat is de aanmelddeadline?
 

De uiterste inschrijfdatum voor Studielink EN aanmelding via de WdKA website: 

EU - 1 mei 2024 

NIET-EU 1 februari 2024 

Let op: dit is de deadline om je aan te melden voor de toelating assessment. Nadat je je hebt aangemeld voor de toelating moet je zelf kiezen aan welke van de 3 toelatingsrondes je meedoet. De resultaten van de assessments zullen 4 tot 5 weken na de deadline met je worden gedeeld per email.  

 

Wat zijn de upload deadlines van het toelatingsexamen op afstand? 

WdKA organiseert 3 rondes waarin we de toelatingsassessments uitvoeren. Na aanmelding bij WdKA kun je kiezen aan welke van de 3 rondes je wilt deelnemen. Het is aan jou om je online toelatingsexamen voor één van deze 3 deadlines af te ronden. De resultaten van de assessments worden binnen 4-5 weken na de deadline gecommuniceerd. 

De eerste en tweede ronde zijn de voornaamste toelatingsrondes. Als je je in de derde ronde wilt aanmelden, houd er dan rekening mee dat we voor bepaalde programma's mogelijk een beperkt aantal plaatsen beschikbaar hebben. De kans op plaatsing zal lager zijn dan in de eerste twee rondes. Als je in de derde ronde je meedoet en er zijn geen plaatsen meer beschikbaar, dan kun je ervoor kiezen om op een wachtlijst te worden geplaatst. Mocht er een plaats vrijkomen, dan krijg je zo snel mogelijk bericht. 

Deadline Ronde 1: 18 februari 2024 - EU & Non-EU aanvragers 

Deadline Ronde 2: 28 april 2024 - EU aanvragers 

Deadline Ronde 3: 9 juni 2024 - EU aanvragers 

Aanvragers voor Leisure & Event Management kunnen deze pagina raadplegen voor de deadlines en toelatingsprocedure. 

Aanvullende eisen internationale studenten, hier 

 

Wat is het Studenten Service Centrum (SSC)? 

Het Student Service Centre is de centrale afdeling van de Hogeschool Rotterdam (WdKA) waar alle zaken met betrekking tot de inschrijving/administratie van studenten worden afgehandeld. Het Student Service Centre heeft het laatste woord als het gaat om de beoordeling van de papieren kopieën van het diploma, cijferlijst en Engelse taalvaardigheid. 

Na het indienen van je inschrijvingsverzoek via Studielink is ons Student Service Centre het eerste aanspreekpunt. Zij informeren je over de volgende registratiestappen.  

 

Kan ik me aanmelden als 2e jaars student (of hoger)? 

Bij de Willem de Kooning Academie kun je je aanmelden als hogerejaars student, dat wil zeggen jaar 2. Je kunt ‘jaar 2’ selecteren in het aanmeldingsformulier op onze website. De assessoren zullen eerst op basis van je toelatingsassessment bepalen of je in aanmerking komt om in leerjaar 1 te starten.  Daarna is het aan de examencommissie om je academische documenten te beoordelen en een toelating tot het hogere jaar te bevestigen of afwijzen. 

 

Wat is een toelatingsexamen WdKA op afstand? 

Om beoordeeld te worden op artistiek niveau moet je 2 thuisopdrachten uploaden, een vragenlijst invullen, een portfolio en een link uploaden van een persoonlijk introductiefilmpje, max lengte 1 min. 

Dit alles bij elkaar is het WdKA toelatingsexamen op afstand. 

  

Waar moet mijn portfolio uit bestaan? 

https://www.wdka.nl/toelating-deel-a-portfolio

 

Hoe en naar wie stuur ik mijn portfolio op? 

Nadat je WdKA aanmeldformulier is doorgezet, kun je alle benodigde documenten voor het toelatingsexamen op afstand uploaden via jouw persoonlijke intake pagina. Inclusief je portfolio. 

Stuur je portfolio niet per e-mail naar WdKA (meer info over Portfolio Checklist). Als je problemen ondervindt bij het uploaden van het portfolio, stuur dan een e-mail naar wdka.admission@hr.nl. 

 

Welke havo/vwo profielen zijn toelaatbaar tot de opleiding Leisure & Events Management?

Zie deze pagina voor meer informatie


Kan mijn diploma worden beoordeeld voordat ik officieel toelating doe?
 

Helaas kunnen we diploma's van aanvragers niet vooraf screenen via telefoon of e-mail, voordat ze deelnemen aan het toelatingsexamen WdKA op afstand. 

Als je een Nederlands diploma hebt of gaat krijgen, wordt je diploma geverifieerd via Dienst Uitvoering Onderwijs. 

Niet-Nederlandse diploma's of diplomaverklaringen worden vooraf gescreend, wanneer je bent toegelaten op artistiek niveau door Coia Admission (Centrum Internationale Zaken). 

  

Hoe weet ik of mijn diploma in aanmerking komt voor een studie aan de Willem de Kooning Academie? 

Om in aanmerking te komen voor een opleiding moet je minimaal een vwo-diploma hebben dat gelijkwaardig is aan een Nederlands havo-, vwo- of mbo niveau 4-diploma. Wil je vooraf weten of je diploma voldoende is, kijk dan op de site van Nuffic: https://www.nuffic.nl/en/subjects/foreign-education-systems/. 

Nadat je bent aangenomen op creatief niveau zal ons pre-screeningteam je diploma (alleen niet-Nederlandse diploma's) beoordelen. Nederlandse diploma's worden geverifieerd via Dienst Uitvoering Onderwijs 

Let op: voor de opleiding Leisure & Events Management is het belangrijk om te weten of je het juiste havo/vwo profiel of vakkenpakket hebt. Raadpleeg deze link voor een overzicht.

Indien je een vak mist, kun je alsnog een deficiëntietoets afnemen. Kijk voor meer informatie op deze pagina of neem contact op met het Studenten Service Centrum.

Kan ik mijn studiepunten overdragen aan de Willem de Kooning Academie? 

Wij dragen geen studiepunten over. Je kunt je aanmelden als hogerejaarsstudent (2e jaars).
Daarna beoordeelt de examencommissie de mogelijkheden om in jaar 2 te starten. 

  

Moet ik inschrijfgeld betalen? 

Nee 

  

Kan ik me aanmelden zonder een kopie van mijn diploma, cijferlijst en Engelse taaltest te uploaden? 

Het is mogelijk om je aanmelding in te sturen zonder deze documenten te uploaden. Zorg er echter wel voor dat alles van tevoren is geüpload: 

Niet EU 1 februari

EU 27  mei 

Let op: dit is alleen nodig als je een buitenlandse vooropleiding hebt. 

 

Welke documenten moet ik uploaden bij mijn WdKA-registratie? 

Als je een niet-Nederlands diploma hebt of gaat krijgen, moet je het volgende uploaden: 

- Originele gewaarmerkte kopie van het diploma van de middelbare school en een definitieve cijferlijst* + gewaarmerkte vertaling van een beëdigd vertaler als de originelen niet in het Nederlands, Engels, Frans, Spaans of Duits zijn. 

- Engelse testresultaten (IELTS academic: 6.0 / TOEFL: 80 / Cambridge FCE, CAE or CPE: minimum score of 169** 

- Kopie van je (geldig) paspoort*** Als je geboorteplaats niet vermeld staat op je identiteitsbewijs of paspoort, hebben we ook een geboorteakte nodig. 

* Als je op het moment van de aanvraag nog in je laatste jaar zit, kunnen we ook bepalen of je in aanmerking komt op basis van je huidige cijferlijst plus een verklaring van je school waarin staat wanneer en voor welk diploma je naar verwachting zult afstuderen. 

** Controleer deze lijst om te zien of je op basis van je diploma vrijstelling kunt krijgen voor de Engelse test. Als je vooropleiding volledig in het Engels was, heb je misschien ook vrijstelling van de Engelse taaltoets. Upload in dat geval je diploma en cijferlijst als bewijs, met de vermelding dat de voertaal Engels is. Onze afdeling Screening zal beoordelen of je inderdaad bent vrijgesteld van het indienen van Engelse testresultaten. 

Let op: de TOEFL Home edition wordt niet geaccepteerd. We accepteren alleen de volgende tests die zijn afgelegd in het testcentrum van de aanbieder van de Engelse taaltest [elke versie van online tests wordt niet geaccepteerd]: 

o IELTS academic 

o TOEFL iBT 

o Cambridge 

***Als je twee nationaliteiten hebt opgegeven op Studielink, stuur dan beide paspoorten mee. 

 

Heeft een registratie voor een Dual Degree een andere toelatingsprocedure? 

Als dual degree aanmelder moet je één duale opdracht en één reguliere opdracht selecteren. Daarnaast moet je één extra vraag uit de vragenlijst beantwoorden. Naast deze twee aspecten verschilt het toelatingsexamen niet van het reguliere examen. Het is wel je eigen verantwoordelijkheid om je bij beide universiteiten in te schrijven.  

Weet wel dat het niveau van je diploma gelijkwaardig moet zijn aan het Nederlandse vwo-diploma. Wil je vooraf weten of je diploma voldoende is, kijk dan op de site van het Nuffic: https://www.nuffic.nl/en/subjects/foreign-education-systems/ 

  

Moet ik een Engelse taalvaardigheidstest doen? 

Kijk dan in deze lijst of je op basis van je diploma vrijstelling kunt krijgen voor de Engelse toets. Als je vooropleiding volledig in het Engels was, heb je misschien ook vrijstelling voor de Engelse taaltoets. Upload in dat geval je diploma en cijferlijst als bewijs, met de vermelding dat de voertaal Engels is. Onze afdeling Screening zal beoordelen of je inderdaad bent vrijgesteld van het indienen van Engelse testresultaten. 

Houd er rekening mee dat de TOEFL Home edition niet wordt geaccepteerd. We accepteren alleen de volgende tests die zijn afgelegd in het testcentrum van de aanbieder van de Engelse taaltest [elke versie van online tests wordt niet geaccepteerd]: 

o IELTS academic 

o TOEFL iBT  

o Cambridge 

 

Hoeveel bedraagt het collegegeld? 

Het collegegeld voor studiejaar 2023-2024 is op dit moment nog niet bekend. Je kunt kijken op https://www.hogeschoolrotterdam.nl/voorlichting/inschrijving/collegegeld-en-betalen/collegegeldwijzer/ voor een indicatie. We bieden een aantal bachelorbeurzen voor niet-EU-studenten (Holland Scholarships). Meer informatie vind je hier: https://www.nuffic.nl/ en https://www.rotterdamuas.com/study-information/finance/scholarships/holland-scholarship/. Houd er rekening mee dat deze beurzen slechts een klein deel van de totale kosten zijn. 

Je kunt ook kijken voor beurzen op www.studyinholland.nl of in je eigen land. 

Wat is de taal van de opleidingen? 

Al onze cursussen worden officieel in het Nederlands gegeven. We hebben echter internationale klaslokalen, wat betekent dat wanneer er internationale studenten aanwezig zijn, de docenten Engels spreken. 

Het is niet mogelijk om "Fine Art & Design Teacher Training" of "Leisure and Events Management" te studeren zonder Nederlands diploma. 

  

Hoe lang duurt het voordat ik hoor of ik ben toegelaten op artistiek niveau? 

Na elke uploaddeadline duurt het 4-5 weken voordat het resultaat bekend is. 

 

Ik ben geslaagd voor het toelatingsexamen voor de Willem de Kooning Academie op afstand. Wat nu? 

Als je een niet-Nederlands diploma hebt, upload dan eerst de academische documenten in de WdKA toelatingsportal voor de pre-screening: 

Niet-EU 1 februari
EU 27 mei 

Zorg ervoor dat je de inschrijving aan de universiteit hebt afgerond. Je kunt de volgende pagina raadplegen om te controleren wat er nog op je to-do lijst staat voor de registratie; 

Nederlands: Mijn.hr.nl
Engels: My.rotterdamuas.com 

Voor vragen over de inschrijving kun je contact opnemen met het Student Service Centre https://www.hogeschoolrotterdam.nl/hogeschool/contact/aanmelding-en-financien/ 

 

Hoe lang is mijn acceptatie geldig? 

Je kunt je toelating tot WdKA gebruiken voor het volgende toelatingsjaar.
Voorbeeld; als je hebt deelgenomen aan de toelating voor studiejaar 2023/2024 en je bent toegelaten op creatief niveau, dan kun je de toelating gebruiken voor studiejaar 2024/2025. 

 

Hoe kan ik een bewijs van inschrijving krijgen? 

Je kunt pas een bewijs van inschrijving aanvragen als je inschrijving definitief is dus als je aan alle inschrijfvoorwaarden hebt voldaan.
Stuur je verzoek naar het Studenten Service Centrum; https://www.hogeschoolrotterdam.nl/hogeschool/contact/aanmelding-en-financien/ 

  

Waar kan ik zien of ik aan alle inschrijfvoorwaarden heb voldaan? 

Raadpleeg je persoonlijke inschrijfpagina om de status van je inschrijving te bekijken 

Nederlands: mijn.hr.nl
Engels: my.rotterdamuas.com 

  

Ik heb mijn academische documenten al naar WdKA gemaild voor de pre-screening. Moet ik ze nog steeds per post opsturen? 

Ja. Daarna moet je ook gewaarmerkte kopieën (ondertekend en afgestempeld) van je diploma en cijferlijst (vertaling van een beëdigd vertaler als de originelen niet in het Nederlands, Engels, Frans, Spaans of Duits zijn) per post opsturen naar ons Student Service Centre (SSC); 

vóór 31 augustus: https://www.hogeschoolrotterdam.nl/hogeschool/contact/aanmelding-en-financien/ 

Postadres:
Hogeschool Rotterdam
t.a.v. Studenten Service Centrum
Postbus 25035
3001 HA Rotterdam 

Dit geldt alleen als je een niet Nederlandse vooropleiding hebt gedaan. Een Nederlands diploma wordt direct door SSC gecheckt via DUO.  

Wanneer begint het programma? 

Alle programma's beginnen in september. De introductieactiviteiten zijn rond de laatste week van augustus. De exacte data van de introductieactiviteiten verschillen per jaar en worden in juli aan alle geaccepteerde studenten meegedeeld. 

  

Wat zijn gewaarmerkte kopieën van mijn diploma en cijferlijst? 

Een gewaarmerkte fotokopie is een fotokopie van je originele diploma en cijferlijst. Deze kopie is gestempeld en ondertekend door de school of het instituut dat je diploma/propedeutisch getuigschrift heeft uitgereikt. Je kunt ook je originele diploma en cijferlijst meenemen, zodat het Studenten Service Centrum een gewaarmerkte fotokopie voor je kan maken. 

Als je je opleiding vóór 31 augustus 2024 afrondt, moet je een gewaarmerkte kopie van je diploma en cijferlijst opsturen zodra je je diploma hebt behaald. Uiterste datum 31 augustus. 

Doe je originele diploma niet op de post.  

Postadres:
Hogeschool Rotterdam
t.a.v. Studenten Service Centrum
Postbus 25035
3001 HA Rotterdam 

Dit geldt alleen als je een niet- Nederlandse vooropleiding hebt gedaan. Een Nederlands diploma wordt direct door SSC gecheckt via DUO.  

 

Ik kan geen gewaarmerkte kopieën van mijn diploma en cijferlijst per post opsturen. Wat moet ik doen? 

Je kunt langsgaan bij het Student Service Centre met de originele documenten, zodat zij gewaarmerkte kopieën kunnen maken. Je moet dan wel eerst een afspraak maken via het contactformulier 

https://www.hogeschoolrotterdam.nl/hogeschool/contact/aanmelding-en-financien/ 

Dit geldt alleen als je een niet Nederlandse vooropleiding hebt gedaan. Een Nederlands diploma wordt direct door SSC gecheckt via DUO.  

Mocht je je antwoord niet op deze pagina hebben gevonden, stuur dan gerust een e-mail naar: wdka.admission@hr.nl 

 

Algemene vragen over studeren aan het WdKA kun je stellen aan onze Informatiebalie:  

E wdka.informationdesk@hr.nl 

T 0031 (0)10 7944631