Docent Beeldende Kunst en Vormgeving (voltijd)

We offer this programme in in Dutch language only

Docent Beeldende Kunst en Vormgeving voltijd

Word jij de nieuwe kunstdocent die kunst, educatie, vormgeving en maatschappelijke vraagtukken verbindt? Wil jij de toekomstige artist-educator zijn die mensen jong en oud bereikt en prikkelt met kunst? Volg dan de opleiding tot docent Beeldende Kunst en Vormgeving aan de Willem de Kooning Academie. Je leert hoe je kunst toegankelijk maakt voor iedereen. Je steekt je handen uit je mouwen en leert de wereld kritisch te bevragen. Je leert je te positioneren in een interdisciplinaire, lerende gemeenschap. Je pedagogische kennis en vaardigheden als maker leer je in te zetten voor alle denkbare doelgroepen.

 • Tijdens de opleiding werk je met uiteenlopende materialen en technieken aan een eigen beeldtaal. Je ontwikkelt educatief (digitaal) materiaal, onderzoekt het werkgebied binnen en buiten Nederland en je ontwikkelt projecten voor binnen- en buitenschoolse educatie. In samenwerking met andere disciplines kaart je uitdagende wicked social problems aan in inspirerende lessen over kunst, vormgeving en media.
 • Elk leerjaar loop je stage bij een school of culturele instelling. De praktijkervaring bereidt je zo voor op jouw toekomstige werk en draagt bij aan het ontwikkelen van je eigen visie op kunsteducatie. Tijdens buitenlandse excursies, internationale projecten of uitwisselingen spiegel je deze visie aan verschillende opvattingen over kunsteducatie.
 • Naast de Major (de Docentopleiding) neem je vanaf het eerste studiejaar deel in de Practices van de WdKA. Dit is het interdisciplinaire programma van de WdKA waaraan alle studenten van de academie deelnemen.
 • Na afronding van de opleiding ben je bevoegd om als Docent beeldende kunst en vormgeving op zowel 2e als 1e graads niveau les te geven. Je kunt in vaste dienst werken binnen het primair onderwijs, het voortgezet onderwijs en het vervolgonderwijs. Daarnaast kan je als kunsteducatie specialist aan de slag bij een culturele instelling. Natuurlijk kan je ook op projectbasis kunstlessen ontwikkelen en uitvoeren. Eenmaal afgestudeerd aan de bachelor opleiding kun je ook verder studeren in een masteropleiding, bijvoorbeeld de Master Education in Arts aan de Piet Zwart Institute van de WdKA.
 • Als opleiding hebben wij prioriteiten gesteld die de basis vormen voor ons onderwijs en waarmee wij ons profileren ten opzichte van andere opleidingen DBKV elders.

Scroll voor een uitgebreidere beschrijving per leerjaar van het Major en Practices programma naar de button Experience 4 years at WdKA > explore.

DBKV voltijd programma Pdf

Open Dagen & Avond

Ontmoet onze studenten en docenten en ontdek of jij de nieuwe kunstdocent wordt die kunst, onderwijs, design en maatschappelijke vraagstukken met elkaar verbindt. Onze Open Dagen starten in het najaar van 2024.

 

Proefstuderen

Wil je ervaren hoe studeren aan de opleiding Docent Beeldende Kunst en Vormgeving (voltijd) er in de praktijk uitziet? Kom dan naar onze proefstudeerdag. Tijdens deze dag krijg je een goede indruk van de opleiding, ons projectonderwijs en proef je de sfeer van de Academie.

Proefstuderen vindt plaats in het voorjaar van 2025.

Bekijk ons ​​verdere uitgebreide programma, vol (online) activiteiten en interactie met student ambassadeurs en docenten via deze link.

To be a teacher is my greatest work of art

Joseph Beuys

Kennis en vaardigheden

 • Didactische en pedagogische kennis en vaardigheden
 • Kennis van kunstgeschiedenis en hedendaagse kunst
 • Vermogen om onderwijsmateriaal en -programma's te ontwikkelen
 • ... en meer

Heb jij interesse in deeltijd (zij-instroom) studie Docent beeldende kunst en vormgeving? Vind de informatie hier.

Beroepen

 • Docent beeldende kunst en vormgeving
 • Kunstenaar
 • Begeleider van buitenschoolse activiteiten
 • Ontwikkelaar van onderwijsprogramma's
 • ...en meer

Next to 13 majors and three Practices WdKA offers its students high-tech meeting interdisciplinary workspaces - Stations.

Stations are the workspaces for creating prototypes, experimenting, remixing and improving your ideas. All of the Willem de Kooning Academy’s students and staff members are welcome to work in our Stations, regardless of their major specialisation, minor, elective module or study year. The Stations are where you can explore the viability of your ideas and find out how to turn them into fully-functioning creations.

Want to study at Willem de Kooning Academy?

Apply now

Experience 4 years at WdKA

Explore
Student Work

Graduation Series: Thijmen Burgerhout

Read the story
Meet the tutor

Meet the tutor: Maarten Bel

Read the story
This is

Een interview met: DBKV docent Jelle Ris

Read the story