Fine Art & Design Teacher Training Part-Time

Part-Time Course. You will be qualified to teach art subjects in secondary education, as well as mid-level and higher professional education including HBO. You can also find employment as an educator for a cultural institution. This programme is in Dutch.

We offer this programme in Dutch language only

Docent beeldende kunst en vormgeving deeltijd en verkorte deeltijd

Word jij de nieuwe kunstdocent die kunst, educatie, vormgeving en maatschappelijke vraagtukken verbindt? Wil jij de toekomstige artist-educator zijn die mensen jong en oud bereikt en prikkelt met kunst? Volg dan de opleiding tot docent Beeldende Kunst en Vormgeving aan de Willem de Kooning Academie. Je leert hoe je kunst toegankelijk maakt voor iedereen. Je steekt je handen uit je mouwen en leert de wereld kritisch te bevragen. Je leert je te positioneren in een interdisciplinaire, lerende gemeenschap. Je pedagogische kennis en vaardigheden als maker leer je in te zetten voor alle denkbare doelgroepen in diverse kunsteducatieve omgevingen.

Als opleiding hebben wij prioriteiten gesteld die de basis vormen voor ons onderwijs en waarmee wij ons profileren ten opzichte van andere opleidingen DBKV elders.

Na afronding van de opleiding ben je bevoegd om als Docent beeldende kunst en vormgeving op zowel 2e als 1e graads niveau les te geven. Je kunt in vaste dienst werken binnen het primair onderwijs, het voortgezet onderwijs en het vervolgonderwijs zoals MBO of HBO. Daarnaast kan je als kunsteducatie specialist aan de slag bij een culturele instelling. Natuurlijk kan je ook op projectbasis kunstlessen ontwikkelen en uitvoeren. Eenmaal afgestudeerd aan de bachelor opleiding kun je ook verder studeren in een masteropleiding, bijvoorbeeld de Master Education in Arts aan de Piet Zwart Institute van de WdKA.

Collegegeld

Wanneer je een bachelor in de kunst of vormgeving hebt afgerond, maar nog niet in bezit bent van een onderwijsbevoegdheid, dan betaal je het reguliere, wettelijke collegegeld. DUO biedt een tegemoetkoming voor toekomstig leraren aan waar je eventueel voor in aanmerking kunt komen. Bekijk meer informatie over het collegegeld.

Lessen van de Deeltijdopleiding vinden plaats op de dinsdag van 18:00 tot 21:00u, en op de vrijdag van 09:00 tot 17:00u. Daarnaast loop je stage, deze dagen bepaal je zelf in samenspraak met het stagebedrijf.

  • Twee of vier-jarig traject

De deeltijdopleiding Beeldende Kunst en Vormgeving aan de Willem de Kooning Academie wordt aangeboden als vier jarig traject en als een verkort deeltijd traject voor de duur van twee jaar. Voor de verkorte deeltijd dien in je in bezit te zijn van een afgeronde Bachelor in de Kunst of Vormgeving aan een erkende Kunstacademie.

  • Vierjarig deeltijd traject

De eerste twee jaar van je studie staan vooral in het teken van de ontwikkeling van je beeldende en artistieke kwaliteiten. Je maakt kennis met vele vaardigheden, leert je uit te drukken in diverse media en werkt aan een eigen beeldtaal. Naast de beeldende lessen krijg je in de eerste twee jaar van de opleiding Kunsttheorie. Deze lessen richten zich op je latere beroepspraktijk en voeden je als beeldenmaker en beschouwer.

Vanaf het derde jaar van de opleiding ontwikkel je educatief (digitaal) materiaal, onderzoek je het werkgebied binnen en buiten Nederland, loop je stage, en ontwikkel je projecten voor onder andere binnen- en buitenschoolse educatie en media- en kunstonderwijs. Daarnaast verwerf je didactische en onderwijskundige capaciteiten en theoretische inzichten en loop je stage. Kijk voor een uitgebreidere beschrijving onder de button Experience 4 years at WdKA > explore op deze pagina.

  • Tweejarig deeltijd traject

Tijdens jouw studie, ontwikkel je jouw didactische en onderwijskundige kwaliteiten en ga je je artistieke kwaliteiten verbinden aan educatie. Met het volgen van diverse projecten ontwikkel je je als ontwikkelaar van educatief materiaal en doe je onderzoek naar de praktijk van binnen- en buitenschoolse educatie. Stages maken onderdeel uit van de opleiding.

Het programma van de verkorte deeltijd loopt gelijk met de laatste twee jaar van het vier jarige deeltijdtraject. Een meer gedetailleerde beschrijving van het verkorte programma vind je, om die reden, onder button Experience 4 years at WdKA > explore op deze pagina. Kijk bij jaar drie en vier voor het verkorte deeltijd programma.

DBKV deeltijd en verkorte deeltijd programma, PDF document

Proefstuderen en Online Open Dag

Wegens het coronavirus zijn alle  fysieke evenementen op de WdKA tijdelijk opgeschort. De fysieke proefstudeerdagen komen hierdoor te vervallen. Wel bieden wij de mogelijkheid om ons online te leren kennen door middel van  onze Online Open Dagen.

Op dinsdag 6 april 2021 hosten wij van 19.00 - 20.30 uur een Online Open Avond voor de studierichtingen Docent Beeldende Kunst en Vormgeving deeltijd en voltijd.

Word jij de nieuwe kunstdocent die kunst, educatie, vormgeving en maatschappelijke vraagtukken verbindt? Wil jij de toekomstige artist-educator zijn die mensen jong en oud bereikt en prikkelt met kunst? En wil jij onze studenten en docenten ontmoeten?

Geef je dan nu op de voor de Online Open Avond en ontmoet onze docenten en huidige studenten. Zij kijken er naar uit je te ontmoeten en meer te vertellen over het onderwijs en recente projecten. Aanmelden kan hier.

Toelating

Voor het Vierjarige en het Tweejarige Deeltijd traject gelden verschillende toelatingsprocedures. Zie hiervoor ook onder Practical information en onder Apply now.

  • Toelating

Kies bij Apply at WdKA voor de opleiding Docent Beeldende Kunst en Vormgeving (Deeltijd). Kies vervolgens bij Opleidingsfase voor 1e jaar wanneer je toelating wilt doen voor het Vierjarige Traject en zij-instroom voor het Tweejarige Traject.
Data en tijdstippen voor de toelating van het Vierjarige Traject worden voorgesteld in het menu wanneer je je aanmeldt in het systeem.

Contact afdeling Docent beeldende kunst en vormgeving

Voor informatie over toelatingseisen, de toelatingen zelf en of over de inhoud van de opleiding, kun je rechtstreeks contact zoeken met de afdeling Docent Beeldende kunst en Vormgeving van de WdKA.
Contactpersoon van de afdeling DBKV Paul Pos is te bereiken via e-mail: P.T.Pos@hr.nl

Want to study at Willem de Kooning Academy?

Apply now

Experience 4 years at WdKA

Explore
Fine Art & Design Teacher Training Part-Time

Strange Birds' Guide

Lisanne Janssen & Josine Slemmer
Show work
Fine Art & Design Teacher Training Part-Time

Ont-Moeten

Froukje Doodkorte
Show work