News

Alumni Work: Efrat Zehavi

Mon 1 May

Alumna Efrat Zehavi studeerde in 2003 af bij de Master FA van het Piet Zwart Instituut. Vanuit haar autonome werk kreeg zij een bijzondere opdracht van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen. In haar blog vertelt zij hier over en met haar toestemming publiceren wij deze tekst op onze website:

Van kwetsbaar plasticine portrait naar een bronzen buste: portret opdracht voor OCW  

Door Efrat Zehavi 

Sinds 2007 boetseer ik ter plekke portretten van voorbijgangers in openbare ruimtes zoals cafés, bibliotheken en festivals. De portretten maak ik van zacht en kleurige boetseerklei. Ik heb al honderden portretten gemaakt, maar toch toen ik de opdracht kreeg van OCW om een bronzen buste te maken van de Nobelprijswinnaar voor economie 2021 Guido Imbens, wist ik dat het een bijzondere uitdaging zou worden. Ik heb nog nooit eerder een levensgroot portret gemaakt en ook nooit eerder in brons gewerkt. Bovendien maak ik normaal gesproken portretten van anonieme onbekenden, of van mijn familie en vrienden. Opeens moest ik met de Nobelprijswinnaar zitten praten. Hoe zou dat gaan?...

 

Een ding was voor mij zeker en dat had ik ook gevraagd van OCW: ik wil Guido Imbens in levende lijve ontmoeten, een gesprek met hem voeren en een plasticine schets live maken zoals ik ook met de onbekenden doe. Want om een heel goed portret te maken waarbij de gelaagde gezichtsuitdrukking en karakter van de persoon naar boven komen, moet ik de persoon ook een beetje leren kennen.

 

In juni 2022 kwam Guido Imbens op bezoek in Nederland. Ik heb een lezing van hem op de Erasmus universiteit bijgewoond en toen de eerste plasticine schets gemaakt vanuit mijn stoel in de zaal. Dankzij de gastvrijheid van Guido's zus Hanneke en haar familie, kon ik Guido persoonlijk ontmoeten. Op een zonnige zondag zaten we in de tuin met een kopje koffie om kennis te maken. We spraken over het leven en zijn werk en ik kon nog een plasticine portret live boetseren tijdens het gesprek. Guido Imbens, heb ik ontdekt, is een heel vriendelijk man en ondanks zijn belangrijke titel, is hij ook bescheiden. Ik voelde me op mijn gemak. Guido gunde me alle artistieke vrijheid om zijn portret te maken in mijn eigen stijl en expressiviteit. Zo kon ik verder werken zonder stress. Ik ben daar erg dankbaar voor.

Later op mijn atelier heb ik op internet vele lezingen en interviews gekeken om de laatste life-size versie van het portret te kunnen afmaken. Ik weet nu ook een heel klein beetje wat econometrics analysis, causal relationships, natural experiments and causality, betekent. En dat is ook de reden waarom ik het zo leuk vind om portretten te maken - om andere werelden en de mensen die er in leven te ontdekken.

 

De bronzen buste werd onthuld op 29 maart door de minister van OCW, Robbert Dijkgraaf, en in de aanwezigheid van Guido Imbens. De portret is te zien in de Eregalerij van nobelprijswinnaars in OCW.

Ik wil de kunstadviseurs van OCW, Corine Molenaar en Erik Bouma bedanken voor het vertrouwen in mij en de steun die ze me gaven tijdens het proces. Het beeld werd gegoten in bronsgieterij Atelier 80.

Extra informatie, artikelen en links:

Efratzehavi.nl 

https://www.linkedin.com/feed/update/urn:li:activity:7046963308993605632/

https://www.rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2023/03/29/nobelprijswinnaar-guido-imbens-krijgt-plaats-in-eregalerij 

https://dmgdeurne.nl/nobelprijswinnaar-en-oud-leerling-peellandcollege-guido-imbens-krijgt-plaats-in-eregalerij-ministerie-ocw/

van Linkedin OCW 

De Nederlandse Nobelprijswinnaar guido imbens heeft samen met minister Robbert Dijkgraaf zijn bronzen buste onthuld in de eregalerij van het ministerie van OCW. Daarnaast is Imbens benoemd tot Commandeur in de Orde van de Nederlandse Leeuw en heeft hij van de minister het lintje opgespeld gekregen.🎗️Met het onthullen van het bronzen beeld van Guido Imbens, gemaakt door kunstenaar Efrat Zehavi, is het totaal aan hoofden van Nederlandse Nobelprijswinnaars op 18 uitgekomen.

In 2021 ontving Imbens de Nobelprijs voor Economie, samen met zijn collega’s Josh Angrist en David Card. Ze ontvingen de prijs voor hun baanbrekende bijdragen aan de ontwikkeling van methoden voor causaliteitsanalyse in de econometrie. De komende jaren zullen dagelijks ontelbare mensen - in het voorbijgaan bij het ministerie - de blik opvangen van Guido Imbens.