Alumni

Van Arts & Crafts tot zelfstandig product ontwerper: Lenny Stöpp

Fri 24 Feb

De Associate degree Arts & Crafts is een 2-jarige hbo-opleiding waarbij ambacht, ondernemerschap en de ontwikkeling van een eigen signatuur en creativiteit centraal staan. In deze serie ‘Arts & Crafts: Meet the Alumni’ artikelen maak je kennis met voormalige Arts & Crafts studenten. Ben je benieuwd naar hun ervaringen en naar wat ze na de opleiding zijn gaan doen? Lees dan snel verder!

Meet Lenny! Lenny Stöpp is 28 jaar, komt uit Geleen en heeft een achtergrond in Digital Publishing en Ruimtelijke Vormgeving. Na deze twee mbo-opleidingen, begon hij in 2018 aan de opleiding Arts & Crafts om vervolgens door te stromen naar de bachelor Product Design op Willem de Kooning Academie. Hij behaalde zijn bachelor diploma in augustus 2022, en werkt momenteel als zelfstandig product designer en als designer bij kunst en design productiebedrijf S.R.T.S. In dit interview vertelt hij alles over zijn studieloopbaan, tijd op WdKA en exposities als designer.

Waarom heb je voor de opleiding Arts & Crafts gekozen?

“Na de twee mbo-opleidingen die ik heb gevolgd, had ik al aardig wat maakervaring en kennis over materialen en technieken. Maar ik miste nog veel eigenheid en zelfstandigheid. Daarom besloot ik Arts & Crafts te gaan studeren. De persoonlijke benadering sprak mij erg aan en ik zag het als een kans om meer mijn eigen stijl te ontdekken. Voor mijn gevoel was deze opleiding een stapje verder richting mijn carrière als ontwerper en ondernemer."

Hoe heb je de opleiding ervaren?

“Goed. Er lag veel focus op het maakproces, wat ik heel interessant vond. Ik ben erg praktisch ingesteld en focus me het liefst op het werken met materialen. Bij Arts & Crafts was daar alle ruimte voor, en werd ik heel vrij gelaten in het werk dat ik maakte. Het ging verder dan de schoolopdrachten die ik van het mbo gewend was. Door deze opleiding heb ik echt meer eigenheid gevonden in mijn werk.

Ik koos voor de richting Meubel & Product, maar had ook veel lessen met studenten van andere richtingen. Dat maakte dat ik ook ging experimenteren met andere werkvormen en technieken. Zo moesten we tijdens een zogenaamd ‘interventie project’ onderzoek doen naar een ambacht of industrietechniek en die vervolgens op een onconventionele manier toepassen. Ik ben toen onderzoek gaan doen naar ornamenten van gips, een techniek vanuit de Griekse Oudheid. Met die techniek ben ik producten gaan maken, iets wat ik vandaag de dag nog steeds doe. En met succes! Mijn werk wordt nu in allerlei galleries tentoongesteld. Zonder dit project had ik denk ik nooit kennisgemaakt met deze oude technieken. Het heeft me echt geleerd om te experimenteren en creatief te zijn met concept en materiaal.

De persoonlijke begeleiding van de leraren heb ik ook als heel fijn ervaren. Er werd veel tijd gemaakt voor reflectiegesprekken, zowel 1-op-1 als klassikaal. Dat is heel leerzaam, omdat je zo veel verschillende perspectieven meekrijgt.”

Hoe ben je vervolgens doorgestroomd naar de Bachelor Product Design op de WdKA?

“Eigenlijk had ik bedacht om na Arts & Crafts te stoppen met studeren. Maar ik studeerde af in 2020, en vond het door de corona-pandemie een wat ongelukkige tijd om het werkveld in te gaan. Daarom koos ik ervoor om Product Design te gaan doen. Ik kon gelijk instromen in jaar 3, wat het heel aantrekkelijk maakte. Het was een goede kans om mijn praktijk verder te verdiepen en meer werk te maken.

Ik merkte al gelijk dat ik wat voorliep op mijn klasgenoten wat betreft kennis over materialen en technieken, daar heeft Arts & Crafts echt aan bijgedragen. Ik had een sterke focus en doelgerichtheid tijdens de bachelor. Ik zag de schoolprojecten als kansen om mijn portfolio op te

bouwen en werk te maken als onderdeel van mijn eigen ontwerpstudio. De fase van experimenteren was ik al voorbij. De bachelor was echt onderdeel van de investering in mijn eigen praktijk.”

 

Wat ben je na de bachelor gaan doen?

“Ik heb mijn eigen ontwerpstudio en heb in de afgelopen twee jaar ook al een aantal mooie exposities mogen doen in binnen- en buitenland. Ook heb ik een samenwerking met G-star gedaan, waarbij ik een collectie meubels van denim stof heb ontworpen. Een fulltime business is het nog niet, maar ik ben goed op weg.

Daarnaast werk ik ook vier dagen in de week bij kunst en design productiebedrijf S.T.R.S. Ik doe hier veel kennis op en werk tegelijkertijd aan mijn netwerk in de industrie. Ik ben verantwoordelijk voor de productie en de werkplaats, wat goed bij me past.”

Wat heb je gehad aan de opleiding Arts & Crafts? Wat heeft dit betekend voor jou als ontwerper?

“Ik heb me hier echt ontwikkeld tot een authentieke maker met een eigen stijl. Tijdens mijn tijd op het mbo, had ik het gevoel dat er maar één manier van werken en maken is. Door Arts & Crafts heb ik geleerd dat dat niet zo is, en dat iedereen zijn eigen manier heeft. Ik heb geleerd om minder de regels te volgen en echt achter mijn eigen werk te staan.”

Voor wie is deze opleiding geschikt?

“Ik denk dat de opleiding geschikt is voor mensen die net als ik op zoek zijn naar eigenheid en na je mbo meer verdieping willen. Je moet het echt willen en gemotiveerd zijn om jezelf te ontwikkelen. De opleiding geeft je terug wat je erin stopt, maar dat is natuurlijk met alles zo.”