Alumni

Van Arts & Crafts tot Transformation Design: Ashley van Donk

Fri 24 Feb

De Associate degree Arts & Crafts is een 2-jarige hbo-opleiding waarbij ambacht, ondernemerschap en de ontwikkeling van een eigen signatuur en creativiteit centraal staan. In deze serie ‘Arts & Crafts: Meet the Alumni’ artikelen maak je kennis met voormalige Arts & Crafts studenten. Ben je benieuwd naar hun ervaringen en naar wat ze na de opleiding zijn gaan doen? Lees dan snel verder!

Meet Ashley! Ashley van Donk is 24 jaar, komt uit Alphen aan den Rijn en heeft een achtergrond in Ruimtelijke Vormgeving. Na deze mbo-opleiding in Utrecht, koos ze ervoor om Arts & Crafts te studeren om zich zo verder te ontwikkelen binnen de wereld van kunst en design. Na het afronden van Arts & Crafts was ze nog niet klaar met Willem de Kooning Academie, en besloot ze om de bachelor Transformation Design te volgen. Momenteel zit ze in haar tweede jaar en werkt ze aan een multidisciplinair kunstproject. In dit interview vertelt ze alles over haar studieloopbaan, liefde voor design en dromen voor de toekomst.

Waarom heb je voor Arts & Crafts gekozen?

“Ik heb altijd al veel interesse gehad in kunst en design. Nadat ik de mbo-opleiding Ruimtelijke vormgeving op het Nimeto in Utrecht afrondde, wist ik eigenlijk niet zo goed welke kant ik op wilde. Tijdens mijn mbo-opleiding heb ik me verdiept in etaleren, standbouw en grafische vormgeving. Heel breed dus. Ik wilde ontdekken waar mijn kracht en passie lag, dus besloot ik om dit uit te zoeken bij Arts & Crafts. Dat gaf me de tijd om te experimenteren en te onderzoeken. Ik was nog niet klaar om een beroepsgebied te kiezen.

Ik had in eerste instantie de richting ‘Packaging’ gekozen, maar tijdens de intake werd mij geadviseerd om voor ‘Lifestyle’ te kiezen. Op dat moment wist ik nog niet zo goed wat dat inhield, maar achteraf bleek dat perfect bij mij te passen. Bij ‘Lifestyle’ ben je heel erg vrij om te maken wat je wilt en zit je niet vast aan een bepaalde vorm. Dat heb ik als heel fijn ervaren.”

Hoe heb je de opleiding ervaren?

“Het was een hele inspirerende en interessante periode. Het fijnste vond ik dat je zo vrij werd gelaten in de keuze voor onderwerpen en werkvormen. Dat biedt veel ruimte voor zelfontwikkeling, als designer en als mens. Je kunt echt je eigen interesses en fascinaties volgen. Ook vond ik het heel inspirerend om samen te werken met studenten van andere richtingen.

Tijdens de opleiding heb ik aan diverse projecten gewerkt met uiteenlopende onderwerpen. Ook heb ik met veel materialen en technieken kennisgemaakt. Ik heb een fascinatie ontwikkeld voor onconventionele materialen zoals zeewier, zeezout en schelpen. Het is zo interessant om te zien hoe veel een natuurlijk materiaal te bieden heeft!”

Wat heeft Arts & Crafts jou gebracht?

“Door Arts & Crafts heb ik mijn visie op de wereld ontwikkeld, wat ook terug te zien is in mijn ontwerpen. Ik was voorheen altijd erg gefocust op het maken van een perfect eindproduct. Nu zie ik dat het proces minstens even belangrijk is. Ik heb meer verdieping gevonden in mijn ontwerpen en ben veel meer bezig met onderzoek dan voor de opleiding. De opleiding stimuleert het om kritisch te zijn en een eigen stijl en visie te vormen. Dat is heel waardevol. Ook heb ik hier echt geleerd om niet bang te zijn om nieuwe dingen te proberen en fouten te maken. Die kunnen je alleen maar op nieuwe ideeën brengen.”

 

Hoe ben je vervolgens doorgestroomd naar de Bachelor Lifestyle & Transformation Design op de WdKA en hoe vind je dit?

“Na Arts & Crafts heb ik besloten een tussenjaar te nemen. We zaten toen midden in de corona- pandemie en ik was even klaar met het thuisonderwijs. Tijdens dit tussenjaar heb ik verder gewerkt aan kunstprojecten rondom thema’s als duurzaamheid en mentale gezondheid. Ik werkte met diverse media, waaronder fotografie. In mijn werk vind ik de boodschap belangrijker dan de vorm, dus bekijk ik per project welk medium het beste aansluit.

Na een jaar besloot ik toch verder te studeren. Ik was er nog niet klaar voor om het werkveld te betreden en wilde me graag verder ontwikkelen bij een verkorte bachelor op WdKA. Ik studeer nu sinds een half jaar Transformation design en dat bevalt me heel goed. Ik merk dat Arts & Crafts een goede basis is geweest voor de bachelor, het sluit perfect aan. Ik merk dat ik op sommige vlakken al wat meer ervaring heb, maar ik leer ook veel nieuwe dingen. Zo leer ik nu bijvoorbeeld veel over storytelling, wat ik heel interessant vind.

Er zijn wel bepaalde dingen waar ik aan moest wennen. Zo is deze opleiding bijvoorbeeld volledig in het Engels. Dat is soms lastig met bepaalde (vak)termen, al merk ik dat ik er nu al meer aan gewend raak. Ook is de workflow bij de bachelor anders. Nu focus je je vaker meer op 1 project, waar je veel verdieping in zoekt. Bij Arts & Crafts werkte ik vaak aan meerdere kortere opdrachten tegelijk.”

Wat zijn je dromen voor de toekomst?

“Oeh, lastig! Momenteel ben ik nog niet heel erg bezig met de periode na deze bachelor, eerst maar eens afstuderen! Wat ik wel weet is dat ik graag zou willen ondernemen en in mijn praktijk verschillende soorten design kunnen inzetten om een verhaal te vertellen. Ik denk dat ik altijd wel multidisciplinair zal blijven werken, dat past heel erg bij mij. Ook heb ik vrijheid nodig, dus ondernemen lijkt me heel leuk.”