Alumni

Van Arts & Crafts tot een bachelor Photography: Uedia Ballijn

Fri 24 Feb

De Associate degree Arts & Crafts is een 2-jarige hbo-opleiding waarbij ambacht, ondernemerschap en de ontwikkeling van een eigen signatuur en creativiteit centraal staan. In deze serie ‘Arts & Crafts: Meet the Alumni’ artikelen maak je kennis met voormalige Arts & Crafts studenten. Ben je benieuwd naar hun ervaringen en naar wat ze na de opleiding zijn gaan doen? Lees dan snel verder!

Meet Uedia! Uedia Ballijn is 25 jaar en heeft een achtergrond in Media & Vormgeving. Na deze mbo-opleiding op het Grafisch Lyceum, besloot ze Arts & Crafts te studeren om vervolgens door te kunnen stromen naar een bachelor op Willem de Kooning Academie (WdKA). Momenteel zit ze in het afstudeerjaar van de opleiding Photography. In dit interview vertelt ze alls over haar ervaringen tijdens de opleiding Arts & Crafts, de switch van mode naar fotografie en haar huidige afstudeerproject.

Waarom heb je voor de opleiding Arts & Crafts gekozen?

“Na de opleiding Media & Vormgeving op het Grafisch Lyceum, ging ik me oriënteren op een vervolgopleiding. Ik had altijd al een passie voor mode, dus besloot ik verschillende modeopleidingen te verkennen. Tijdens de open dagen van deze scholen, bijvoorbeeld in Arnhem en Amsterdam, kwam ik erachter dat het niks voor mij was. Daarnaast wilde ik eigenlijk nog helemaal niet weg uit Rotterdam, ik was nog vrij jong. Vervolgens kwam ik bij Willem de Kooning Academie terecht en besloot ik me in te schrijven voor de meest toegankelijke en brede opleiding in mijn ogen: Arts & Crafts. Ik vond het een fijn idee dat de opleiding maar twee jaar duurde, waardoor ik eigenlijk heel kort heb getwijfeld of ik het wel moest doen. Het leek me leuk en ik ging ervoor! Daar heb ik geen moment spijt van gehad.”

Hoe heb je de opleiding Arts & Crafts ervaren?

“Heel positief, ik heb echt de juiste keuze gemaakt. Ik koos voor de richting mode, maar vond het heel erg leuk dat ik niet alleen maar met modestudenten in de klas zat. Zo krijg je inspiratie vanuit allerlei verschillende hoeken en leer je ook van andere disciplines. Bij de meeste modeopleidingen heb je dat niet. De opleiding heeft me veel creatiever gemaakt, zo heb ik geleerd met veel verschillende materialen te werken

en heb ik me ontwikkeld tot een conceptueel maker. Ik heb tijdens deze opleiding ontdekt dat mijn kracht echt ligt bij de conceptuele fase van een project. Ik houd van onderzoek doen en bij Arts & Crafts is hier alle ruimte voor.

Naast deze creatieve ontwikkeling, heb ik ook hele leuke mensen leren kennen waar ik nog steeds bevriend mee ben. Ook de docenten waren heel behulpzaam, toegankelijk en vriendelijk. Ik heb heel veel gehad aan de opleiding en vind WdKA een hele fijne plek.”

Hoe ben je vervolgens doorgestroomd naar de Bachelor Fotografie op de WdKA?

“Na Arts & Crafts was het eigenlijk mijn plan om Fine Arts te studeren, maar de toelatingscommissie vond mijn portfolio te veel gericht op mode. Er werd mij geadviseerd om voor Fotografie kiezen, wat me eigenlijk ook heel leuk leek. Omdat ik Arts & Crafts had gedaan kon ik in een hoger jaar instromen, in mijn geval in het tweede jaar.”

Je focus tijdens Arts & Crafts lag voornamelijk op mode, heb je overwogen om voor de bachelor Fashion te kiezen?

“Klopt, dat lijkt misschien een logische stap. Ik had zeker al wat ervaring met mode opgebouwd, maar tijdens Arts & Crafts kwam ik er ook achter dat het maken van kleding niet mijn sterkste kant is. In fotografie kan ik mijn conceptuele kracht beter kwijt. Ik denk daarnaast dat het voor mij als maker ook heel belangrijk was om me niet vast te houden aan één richting, maar in plaats daarvan iets nieuws uit te proberen. Ik wilde onderzoeken of fotografie iets voor mij was, dus besloot ik in het diepe te duiken. Helemaal onervaren was ik trouwens niet, ik was tijdens A&C ook al veel bezig met het fotograferen van mijn modecreaties. Maar technische skills had ik nog niet.”

 

Je bent momenteel bezig met afstuderen, kan je al wat vertellen over je afstudeerproject?

“Ik sta echt aan het begin van mijn onderzoek, maar ik kan al wel vertellen dat ik iets ga maken rondom het thema ‘zwarte identiteit’. Ik wil de veelzijdigheid en gelaagdheid van de zwarte identiteit onderzoeken en dit laten zien door het maken van patchwork. Daarin komt dus ook weer mijn connectie met mode en textiel naar voren, wat ik wil combineren met een serie foto’s. Hoe en wat precies weet ik nog niet, maar dat is voor nu mijn uitgangspunt. Ik zou zeggen: kom vooral kijken naar de Graduation Show deze zomer om het eindresultaat te zien!”

Wat heb je gehad aan de opleiding Arts & Crafts?

“Als ik gelijk een bachelor aan de academie was gaan volgen, had ik denk ik nooit voor fotografie gekozen. Terwijl ik hier wel heel erg op mijn plek zit. Arts & Crafts heeft me meer over mezelf geleerd als maker en heeft me echt gestimuleerd om verder te studeren.”