TOELATING DEEL A | PORTFOLIO DBKV

PORTFOLIO 

Presenteer een selectie van 10 tot maximaal 25 zelfgemaakte visuele werken, met daaraan toegevoegd, waar mogelijk, het creatieve proces   

Je mag zelf bepalen wat kwalificeert als 1 werk. Dit kan 1 schilderij zijn, of een collectie van 20 schilderijen. Het kan 1 object zijn, of een serie objecten + onderzoek en proces. Je portfolio kan bestaan uit ontwerpen, objecten, foto’s, films, games, animaties, mode (accessoires), meubels, modellen, tekeningen, schetsboeken, posters, campagnes, schilderijen, documentatie van installaties en uitvoerende kunst, samenwerkingen, artefacten, sculpturen en alle andere dingen die je hebt gemaakt, ontworpen of bedacht.  

Je hoeft geen gelikte, professionele portfolio aan te leveren. Dat verwachten we niet van de kandidaten en vinden we ook niet interessant. We zijn nieuwsgierig naar wie je bent, wat je interesseert en inspireert, hoe je naar de wereld kijkt, wat voor ideeën je hebt en hoe je die (visueel) communiceert. Om die reden vragen we je om je inspiratie, experimenten, schetsen, notities en andere documentatie van je creatieve proces mee te nemen.  

  

PROCES 

Met proces bedoelen we de reis die je aflegt naar je eindresultaat. Wie of wat inspireert je? Hoe beïnvloed dat je werk? Doe je onderzoek naar een bepaald onderwerp? Experimenteer je met techniek of materiaal? Heb je 

meer dan één idee en probeer je veel dingen uit voordat je bij je eindresultaat komt? Denk je na over wat je werk moet communiceren? Dat zijn allemaal voorbeelden van het creatieve proces.  Documenteer dit goed en neem ons mee in dit traject. 

 

HOE PRESENTEER  JE JOUW WERK

Je mag je werk analoog en/of digitaal presenteren. Als je werk digitaal wilt presenteren kan je een eigen laptop of tablet meenemen.  Je kan het werk echter ook op een USB stick meenemen en tonen op onze computers. Ook kan je jouw portfolio op een website tonen.  

In het geval van een digitale portfolio; er is beperkt tijd per kandidaat, dus om het efficiënt te houden raden we het volgende aan: Creëer een digitaal document met een duidelijk overzicht van je werk  en voeg de documentatie van je proces toe. Doe dit allemaal in 1 bestand.   

Als je video’s wilt laten zien, houd dan ook rekening met de beperkte tijd.  Als je meerdere video’s of video’s langer dan 5 min wilt laten zien, adviseren we je om een showcase/trailer te maken waarbij je een compact overzicht van je videowerk toont. Op deze manier heb je ook zelf in de hand wat de assessoren te zien krijgen i.p.v. dat de assessoren zelf door je video’s scrollen en misschien de belangrijke delen missen.  

  

WdKA YOUTUBE CHANNEL 

Andere tips & trick voor je portfolio van WdKA studenten