News

Studenten ervaringen oriëntatie cursussen

Mon 19 Dec

Wil jij ervaren wat een studie aan de Willem de Kooning Academie inhoudt? Wil je via zelfgekozen opdrachten jouw (visuele) ontwikkeling verder versterken? En jezelf goed voorbereiden op de toelatingsprocedure? Dan zijn onze oriëntatie cursussen misschien wat voor jou.

In dit artikel kun je de ervaringen van studenten die jou voorgingen lezen, en vind je meer informatie over de cursussen in 2023!

Want to read the student experiences in English? Click here.

Jette Klaver (18) - volgde in 2020 de cursus XL en is nu tweedejaars Graphic Design student

“Ik heb eerst HAVO gedaan op de middelbare school en heb daarna een tussenjaar gehad om te bedenken wat ik wilde doen voor studie. Na een tijdje dacht ik dat de kunstacademie wel wat voor mij zou zijn. Ik had alleen geen idee hoe ik een portfolio moest maken en wat de kunstacademie überhaupt inhield. Ik heb de XL cursus gedaan om mezelf zo goed mogelijk voor te bereiden op de toelating hopend dat ik zou worden aangenomen. Uiteindelijk is dat ook gelukt en ben ik toegelaten bij Illustratie. Ik wist eigenlijk niet zo goed welke richting ik moest kiezen, maar mijn docent van de cursus dacht dat Illustratie misschien wel bij mij zou passen. Ik zit nu in mijn tweede jaar en ben inmiddels overgestapt naar Grafisch Design om te kijken of dat meer bij mij past. Ik heb super veel geleerd van de cursus en heb een veel beter idee gekregen van wat de kunstacademie inhoudt en wat er van je verwacht wordt. Dat vond ik ook een van de meest waardevolle dingen van de cursus. Zonder de cursus had ik het denk ik niet gehaald. Ik denk dat deze cursus heel goed past bij mensen die heel graag naar de kunstacademie willen, maar niet zeker weten of ze het in zich hebben of moeite hebben met de toelating. Er ligt namelijk best veel druk op zo’n toelating en het kan heel eng zijn. Deze cursus helpt je ontzettend om zelfvertrouwen te krijgen in je vaardigheden en zo het meeste uit jezelf te halen. "

Josefien Poos (19) - volgde in 2020 de cursus XL en is nu tweedejaars Graphic Design student

“Ik ben na het afronden van de havo in 2020 begonnen met de oriëntatie cursus, nadat ik was afgewezen bij WdKA en HKU omdat ze me te jong vonden en mijn portfolio niet uitgebreid genoeg was. Ik besloot toen om een tussenjaar te nemen en in dit jaar de tijd te nemen om de oriëntatie cursus te volgen en te werken aan mijn portfolio. Dat heeft goed uitgepakt want inmiddels zit ik in mijn tweede jaar Graphic Design op WdKA.

In het begin vond ik het best spannend dat de lessen in het Engels waren, maar gelukkig waren de 1 op 1 sessies met mijn begeleider Denise in het Nederlands. Dat vond ik heel fijn. Door alle opdrachten van de cursus, heb ik een heel divers portfolio gecreëerd, kunnen experimenteren met technieken en materialen en veel tips & tricks gekregen. Dat heeft heel erg geholpen bij mijn toelating, waardoor ik uiteindelijk ben aangenomen als Grafisch Design student op WdKA. Als ik kijk naar mijn portfolio voor en na de cursus, zie je een heel groot verschil. De cursus heeft daar enorm bij geholpen, want alles alleen doen is best lastig.

Het meest waardevolle van de cursus vond ik het kunnen sparren met iemand, iemand die meekijkt. Helaas kon dat door de pandemie niet met klasgenoten, maar ik heb wel veel aan de docenten gehad. Ook de ondersteuning in het toelatingsproces van kunstacademies was heel fijn. Ik werd zelfs geholpen met opdrachten voor andere kunstacademies, al werd het uiteindelijk alsnog WdKA!

Maxe den Boer (21) - volgde in 2021/2022 de cursus S en is nu eerstejaars Transformation Design

“Voor deze cursus volgde ik een MBO opleiding Fotografie. Na deze studie wilde ik graag meer over andere technieken / materialen leren, dus besloot ik een tussenjaar te nemen om rustig uit te zoeken wat voor vervolgstudie bij mij paste. Dit was dan ook het ideale moment om verschillende cursussen te volgen op verschillende scholen. Ondanks dat ik al een aardig begin had voor mijn portfolio, heeft de cursus op WdKA mij vooral geholpen om inzicht te krijgen in hoe ze daar werken, waar ze voor staan, en wat welke opleiding inhoudt.

Ik heb de 'small course’ gedaan en dat was voor mij genoeg om mijn portfolio uit te breiden en tegelijkertijd te zien waar alle opleidingen voor staan. Het was in de avond, dus ook makkelijk te combineren met andere verplichtingen. De leraren waren erg behulpzaam in mijn zoektocht en dachten vaak mee met mijn vragen, zonder mij in een bepaalde richting te duwen. Dit gaf mij een fijn gevoel over de school. 

Tijdens de cursus waren er verschillende opdrachten waar je uit kon kiezen. Per opleiding waren er verschillende opdrachten, die allemaal gerelateerd waren aan hetzelfde onderwerp. Zo kon je goed zien welk perspectief of welke werkvorm elke opleiding biedt. Hierdoor kwam ik erachter dat de manier van werken en denken bij Transformation Design het beste bij mij past.

Ik denk dat deze cursus geschikt is voor mensen die een klein portfolio hebben en dit uit willen breiden, voor mensen die willen ervaren wat studeren op een kunstacademie inhoudt, of voor mensen die net zoals ik twijfelen tussen verschillende studies.”

Swasti Ramjatan (23) - volgde in 2021/2022 de cursus S en is nu eerstejaars Illustration student

“Ik ben speciaal voor deze cursus vanuit Suriname, waar ik engineering studeerde, naar Nederland gevlogen. Door deze cursus heb ik snel mijn artistieke denkvermogen ontwikkeld. Aangezien ik eerst wetenschap studeerde, waren de kunsten erg nieuw voor mij. Ik heb echter mijn best gedaan om het niveau van creativiteit dat vereist is voor de cursus en uiteindelijk de rest van de WdKA bachelors in te halen.

Ik denk dat deze cursus goed inzicht geeft in wat er van het portfolio van een student wordt verwacht. Dit maakte het maken van een portfolio makkelijker.  Het helpt ook bij het vullen van je portfolio met werk dat je tijdens de lessen maakt.

Het meest waardevol voor mij is de keuze die ik door de cursus heb gemaakt. Ik wilde aanvankelijk Advertising and Beyond studeren, maar merkte al snel dat ik meer neigde naar de opdrachten van Illustraties en Grafisch Ontwerp. Ik heb zelfs op het laatste moment contact opgenomen met de docenten om advies te vragen over mijn keuze en ze hebben me heel goed geholpen. Ik ben zeer tevreden en blij met mijn keuze.

Deze cursus is perfect voor toekomstige WdKA-studenten die nog een beetje onzeker zijn over welke opleiding ze willen volgen en ook voor degenen die hun portfolio willen vullen met meer kunst."

 

Is je interesse gewekt? Bezoek dan onderstaande pagina’s om meer te lezen over de inhoud van de verschillende oriëntatie cursussen die nog plaatsen over hebben in 2023:

Online course M2 (21 jan. t/m 18 febr.) 5x op zaterdag van 10.00 t/m 16. 00 uur
Offline course M (18 maart. t/m 22 april) 5x op zaterdag van 10.00 t/m 16. 00 uur
Offline course S2 (15 febr. t/m 29 april) 9x op woensdagavond van 18.00 t/m 21.30 uur