event

Graduation Show 2019: Master Design

Jul 11 2019 Jul 14 2019

In the Graduation Show of the WdKA Master Design programme, ten designers present the results of their design research. They have done these studies within very diverse design domains and disciplines, demonstrated by the differences in subject, design question and approach. What binds these designers is the methodology from which they have designed their research. Every designer has developed their own approach or method from three perspectives: doing design research, conveying it through storytelling, and developing a powerful position and role in the new practice.

Manon Mostert-van der Sar helped teachers find their inner designer, Vasilis van Gemert made inclusive design exclusive, Yuri van Gemert explored counter-algorithms to fight automated systems, Mariska van Zutven showed single stories differently, Gerard Jan van Leeuwen questioned social graphic design, Wiesje Korf designed talks about climate change, Bas Steur got emotional on graphic design, Jurgen Wiegeraad jazzed with designers, Barend Onneweer authored special effects-team work, and Joost de Boo brought liner notes to the stars.

As part of the Graduation Show, graduates will exhibit their processes, designs and storytelling.

Willem de Kooning Academy | Wijnhaven 61, fourth floor.
Official opening Thursday July 11th at 17:00 hrs.

Lezingen Programma Master Design (in Dutch only)

Donderdag 11 juli - Expertlezingen Design Research Jaar 1

Op donderdag 11 juli delen studenten van jaar 1 hun experts met het publiek, terwijl op vrijdag 12 juli afgestudeerden vertellen over hun design research en ontwerpen.

11.00 uur Michelle Baggerman
Expert Simone Post
Duurzame impact in productieprocessen

Michelle Baggerman onderzoekt hoe je verantwoord kunt ontwerpen door traditionele technieken, materialen en productiemethoden te koppelen aan nieuwe materialen en technieken. Zij gaat hierover in gesprek met ontwerper Simone Post. Zij staat bekend om haar duurzame ontwerpen en de verfijnde wijze waarop ze met restmateriaal uit de industrie werkt, zoals met haar bekende gerecyclede tapijten voor Vlisco en de kleden die ze voor Adidas ontwierp van gerecyclede sneakers. Centraal in het gesprek staan samenwerking van de ontwerper met industrie en de manier waarop design research naar duurzame productie met een breed publiek kan worden gedeeld.

11.45 uur pauze

12.00 uur Sascha Warmenhoven Venderbos
Expert Joanette van der Veer
Speculative Forecast Non-binaire Beeldvocabulaire

Sascha Warmenhoven Venderbos werkt als fashion designer dagelijks met lichaam en identiteit. Geïnspireerd door het bestaan van een breder seksespectrum dan dat van man-vrouw, doet hij design research om tot een non-binaire beeldvocabulaire te komen.
Hij gaat met Joannette van der Veer, curator van Robot Love - All Inclusive Cyborg Catwalk, in gesprek over het normatieve lichaam, het tenietdoen van sociaal geconstrueerde grenzen en het verenigen van het fysieke en niet-fysieke.

12.45 uur pauze

13.00 uur Joost van Wijmen
Experts Marieke van der Waal & Tinie Kardol
Lichaamsbewustzijn in de zorg

In ENCOUNTER#7 onderzoekt designer/ kostuumontwerper Joost van Wijmen het lichaam dat verandert. Door middel van ontworpen ontmoetingen haalt hij verhalen en ervaringen op over het zorgafhankelijke lichaam.

In zijn expertlezing gaat hij in gesprek met Marieke van der Waal, directeur van Leyden Academy on Vitality and Ageing, en Tinie Kardol, Hoogleraar Active Aging Vrije Universiteit Brussel. Samen hebben ze het over het spanningsveld dat ontstaat wanneer je je als onderzoekend ontwerper begeeft in de zorg, over verschillen in taal, over verwachtingen en perspectieven, over opbrengsten.

13.45 uur pauze

14.00 uur Maike Klip
Expert Henk Wijnholds
Empathieschuld van de digitale overheid

De gebruikers en makers van de digitale overheid zijn de verbinding kwijt. Mensen praten niet meer met mensen, maar met computers. Hierdoor is een empathieschuld opgebouwd.

UX-onderzoeker Maike Klip is ervan overtuigd dat het initiatief voor verandering bij de overheid hoort te liggen. Hoe brengen we empathie terug naar het hart van de digitale overheid? Wat betekent dit voor de makers van de digitale overheid en de manier waarop ze werken.

Haar expert, lead designer Henk Wijnholds, laat zien welke rol empathie in zijn werk speelt en hoe hij de organisaties waarin hij werkt daarin meeneemt.

14.45 uur pauze

15.00 uur Sjef van Gaalen
Expert Edwin Gardner
Future Narratives voor regeneratieve ecologie

Sjef van Gaalen, ontwerper & onderzoeker, doet design research naar het gebruik van toekomstige narratieven binnen het ontwerp. Dat doet hij met een specifieke koppeling naar strategische doeleinden in de context van regeneratieve ecologie.

Zijn expert is Edwin Gardner, medeoprichter van Studio Monnik, een strategische denktank en creatieve studio. Samen zullen zij een gesprek voeren over de methoden die Monnik binnen hun studio hanteren en de maatschappelijke waarde van het toekomstdenken.

15.45 uur pauze

16.00 uur Brit Hoogenboom
Expert Adelijn van Huis
Beeldvorming en Visual Thinking Strategies

We kijken gemiddeld twee seconden naar een afbeelding, maar wat we zien we eigenlijk? Grafisch ontwerper Britt Hoogenboom laat samen met Adelijn van Huis, trainer en coach in Visual Thinking Strategies, zien hoe onderzoekend kijken nieuwe ontdekkingen kan opleveren. Over jezelf en de wereld om je heen.

Vrijdag 12 juli  - Eindpresentaties Design Research Afstudeerders

11.00 uur Jurgen Wiegeraad

Beeldend Improviseren
Wat zijn de kernwaarden van jazzimprovisatie en hoe vertaal ik deze naar een creatieve methode die vrij maken centraal stelt in een ontwerpproces?

11.30 uur Joost de Boo
Digitale Linernotes
Hoe ziet een duurzame digitale opvolger van de uitstervende fysieke cd-verpakking eruit?

12.00 uur pauze

12.15 uur Wiesje Korf
Conversation Pieces & Klimaat
Hoe kan ontwerp een versnellende en/of verhelderende rol spelen in complexe klimaatvraagstukken?

12.45 uur Bas Steur
Emotional Graphic Design
Hoe kunnen grafisch ontwerpers Emotional Design toepassen in de ontwerppraktijk?

13.15 uur pauze

13.30 uur Vasilis van Gemert
Inclusive Design Exclusive
Wat als we websites exclusief ontwerpen voor mensen met een beperking?

14.00 uur Mariska van Zutven
Vrijgezellen Profileren
Hoe kan ik een respectvoller en meerduidig alternatief ontwerpen voor de huidige profilering van vrijgezellen via datingsites en apps?

14.30 uur pauze

14.45 uur Yuri Westplat
Empowerment & Algoritme
Hoe ontwerp ik algoritmes in geautomatiseerde systemen die individuen helpen?

15.15 uur Barend Onneweer
Samenwerken aan visual effects in film
Hoe kan ik als maker een samenwerking ontwerpen en organiseren die het individuele makerschap respecteert, en een gedeelde ontwerpvisie uitdraagt?

15.45 uur pauze

16.00 uur Gerard Jan van Leeuwen
De grafisch ontwerper als social designer
Hoe kan Social Design voor de grafisch ontwerper een methode zijn om maatschappelijke impact te hebben? En als dat zo is, hoe en waar creëer je dan de meeste waarde?

16.30 uur Manon Mostert-van der Sar
Onderwijs Ontwerpen
Hoe kunnen fouten van leraren waardevol worden voor het ontwikkelen van onderwijs?

17.30 uur Diploma-uitreiking & pitches
Besloten bijeenkomst