logo logo

minor Hacking

minor Hacking

Hacking

In de minor ‘Hacking’ werk je aan het creëren van een verandering van bewustzijn. Hacken is het vinden van toepassingen die door de maker van het systeem niet zo bedoeld zijn. Het gaat vooral om het ontwikkelen van een mentaliteit: hoe kun je attributen of systemen op een alternatieve manier toepassen om er zo nieuwe/andere doelen of effecten mee te realiseren. Het heeft dus niets met illegaal inbreken te maken, maar met het zoeken naar creatieve oplossingen. Complexiteit speelt hierbij geen rol, integendeel: gemakkelijke en snelle alternatieve oplossingen hebben de voorkeur. Denk aan een knijper die zorgt dat je broekspijp niet in het fietswiel komt.

Vraagstelling

Studenten van de minor Hacking trainen zich in een autonome houding en mentaliteit. Het gaat over Do-It-Yourself, uitproberen, onderzoek, over simpele heldere oplossingen op een andere manier dan gebruikelijk.

Resultaat

Stacii Samidin maakte een serie foto’s van ‘gangs’ in Rotterdam. Met zijn serie wil hij het stereotype beeld over gangs doorbreken. Hij documenteert niet de criminele activiteiten die men associeert met gangs, maar documenteert een groep die zich als hechte eenheid aan de buitenwereld toont.

Met het project ‘NAKED’ maken Eva Maria Martinez Rey en Arantxa Gonlag de bezoekers bewust van ‘het systeem’; het systeem dat onze digitale data in de gaten houdt en bewaart. Digitale data van hoe wij onszelf online presenteren, welke gesprekken we voeren en onze gegevens. Wij beseffen ons onvoldoende dat dit alles zichtbaar is voor onbekenden. Om een beter beeld te krijgen van onze online identiteit, brengen Martinez Rey en Gonlag het digitale systeem terug naar het analoge. Ze hebben dossiers gemaakt met daarin onze (online) gegevens.