logo logo

Ruimtelijk ontwerpen

Ruimtelijk ontwerpen

Steden, gebouwen, interieurs.
 Ze hebben een grote invloed op onze belevingswereld. Met ruimtelijk ontwerpen richten we ons op de bebouwde omgeving, op binnen- en buitenruimtes op kleine en grote schaal. Het is een discipline waarin cultureel en artistiek bewustzijn, sociale betrokkenheid, economische verantwoordelijkheid
en technisch inzicht op een creatieve wijze samenkomen.

Je leert om te gaan met de complexe opgaven en situaties waar de huidige maatschappij voor staat. Je leert een eigen visie te ontwikkelen en deze
 op concrete wijze te vertalen naar de ontwerppraktijk. De studie is opgezet als projectonderwijs waarbij ingegaan wordt op actuele thema’s zoals herbestemming, duurzaamheid en identiteit. In voorgaande jaren waren dat bijvoorbeeld een ‘snelmuseum’, een ‘flagship store’ voor een nieuw merk, een ‘long stay hotel’ op een Rotterdams industrieterrein, een multicultureel theater in een kerk in Zuidwijk en het aanpakken van de leegstand in de Rotterdamse binnenstad.

Ter ondersteuning van deze ontwerprojecten  volg je toegepaste lessen 
in analyse, materiaaltoepassingen, bouwtechniek, maquettetechnieken, tekentechnieken, softwareprogramma’s, licht-, kleur-, textuur- en presentatietechnieken, en daarnaast vakgerichte theorie en -geschiedenis. Daarnaast kun je met een minor en keuzevakken jouw studie verbreden. Tenslotte kun je op uitwisseling naar bijvoorbeeld Barcelona, Glasgow of Helsinki.

Na je studie kun je aan de slag als interieurontwerper, assistent-architect, objectontwerper (binnen- en buitenruimte), tentoonstellingsontwerper of ruimtelijk ontwerper.

Ook kun je je verder specialiseren via de master Interior Architecture & Retail Design aan het Piet Zwart Institute of een vervolgstudie aan de Rotterdamse Academie van Bouwkunst.