logo logo

Winnaar Henri Winkelman Award 2017 – Remty Elenga

Winnaar Henri Winkelman Award 2017 – Remty Elenga

Op woensdag 19 april 2017 heeft de stichting Ondernemersbelangen Rotterdam voor de vijfde keer de Henri Winkelman Award uitgereikt tijdens het jaarlijkse Creating Pioneers’ Dinner. Deze jubileum editie, georganiseerd door de Willem de Kooning Academie (WdKA) stond wederom in het teken van creatief, innovatief ondernemerschap en samenwerking.

In aanmerking kwamen alumni van de WdKA die met hun creatieve onderneming een positieve bijdrage leveren aan het imago van de stad Rotterdam als centrum van de creatieve industrie. Genomineerd zijn acht alumni met zes ondernemingen; zij maakten kans op een cheque van €10.000,-. Uit handen van een professionele jury, onder voorzitterschap van Emily Ansenk (directeur Kunsthal), ontving creating pioneer Remty Elenga de award voor haar studio REM atelier.

De jury was lovend over alle deelnemers en de winnaar in het bijzonder:

“De wereld verandert snel en sommige branches nog sneller dan andere. Veel onderzoek toont aan dat hiervoor andere of dan wel nieuwe skills nodig zijn. Het ‘world economic forum’ publiceerde een lijst met skills voor 2020 en de top drie ziet er als volgt uit:

  1. Complex problem solving
  2. Critical thinking
  3. Creativity

De acht getalenteerde genomineerden bezitten volgens de jury deze skills en zij zijn dan ook zeer belangrijk voor de toekomst van Rotterdam en de wereld.

De jury ziet een Rotterdams ontwerp/kunstenaars duo met een scherpe visie waarin de symbiose tussen artistiek en zakelijkheid  direct zichtbaar en voelbaar is. Het werk van REM atelier wordt gekenmerkt door onderzoek in alledaagse objecten en het creëren van speelse en ruimtelijke bewustzijn. De jury was in het bijzonder zeer te spreken over de ontwikkeling van de installatie Growing Plants Indoors naar Botanic Wall – één op maat gemaakt object voor de retail- en horecabranche. De jury is benieuwd naar de volgende stap in hun praktijk, wat komt hierna?”

Het volledige juryrapport vindt u hier .

Genomineerden Henri Winkelman Award 2017:
Fruitleather, Koen Meerkerk en Hugo de Boon, Ruimtelijk ontwerpen, 2016
Nazif Lopulissa, Illustratie, 2016
Studio Nienke Hoogvliet, Nienke Hoogvliet, Lifestyle & Design, 2013
REM atelier, Remty Elenga, Autonome beeldende kunst, 2012
Stacii Samidin, Fotografie, 2014
Studio Bureau, Frans van Ditzhuijzen en Thijs van Dalen, Grafisch ontwerpen, 2014

Jury 2017:
Emily Ansenk, juryvoorzitter (directeur Kunsthal)
Marcus Vlaar (Ranj)
Con Schoenmakers (Stichting Ondernemersbelangen Rotterdam)
Myrna van de Water (manager marketing en communicatie WdKA)- Secretaris zonder stemrecht

Fotografie Menno Boer